Jadłem świnkę morską…

Jadłem świnkę morską…

Świnka morska, a obecnie zwana przez naukowców Kawią Domową jest tradycyjnym przysmakiem kuchni Ekwadorskiej i Peruwiańskiej. Onegdaj w Polsce jest to domowe włachato-pluszate zwierzątko, a tutaj potrawa zwana ‚cuy’ 😉 Ciekawy punkt widzenia. Zwyczajowo będąc w nowym kraju jak najbardziej mogę staram się poznawać lokalną kulturę i w tym oczywiście kuchnię. Skoro tutaj się je kawie, to oczywiście spróbowałem.

W restauracji taka przyjemność najtaniej kosztuje od ok. 15 USD do 20 USD. Podawana jest zwykle z sałatką i ziemniakami w różnej formie. Jak dla mnie 15USD to było za dużo i pomyślałem, że spróbuję poszukać taniej w Peru.

Od jednego gringo dowiedziałem, że w pobliżu naszego hostelu na ulicznym grillu serwują cuy w dużo niższej cenie 8USD. Poszliśmy zdegustować 😉 Vamos!

Kuchnia zapewne, by przestraszyła niejednego inspektora SANEPIDU

cuy

cuy na rożnie

IMG_20160710_212752

To nie byłą jedna kuchnia cuy, a kilka stojących koło siebie.

Zamówiliśmy, Pani zaczęła grillować. Sam proces trwał z 15-20min. W rezultacie otrzymaliśmy takie danie.

świnka morska - przyrządzona
świnka morska – przyrządzona

Za dużo mięsa nie ma, ale za jest smaczne i pożywne. Kolorytem, mięsistością przypomina mocno kurczaka, a w smaku mógłbym porównać do kurczako-rybo-królika.

Jak przyrządzić cuy w języku Zorro

Dodaj komentarz